Tekutá dezinfekce na ruce Isolda ALCOHOL 0,5L SKLADEM || Doprava od 3.500,- ZDARMA

Cedule „Zákaz prodeje tabákových výrobků osobám mladším 18 let“ nestačí

Nový tzv. "protikuřácký" zákon s sebou přinesl kromě zákazu kouření v restaurací i nové povinnosti pro provozovatele a prodejce tabákových výrobků. Na co si tedy dát pozor? Vzor oznámení je na konci článku.

Prodáváte tabákové výrobky, kuřácké potřeby nebo tzv. e-cigarety?

Ustanovení § 5 odst. 2 věta první zákona č. 65/2017 Sb. ukládá prodejcům povinnost na místech prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret umístit pro spotřebitele zjevně viditelný text zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let.

Nestačí ovšem pouhé „Zákaz prodeje tabákových výrobků osobám mladším 18 let“. Dle nového zákona je důležité v textu uvést všechno tabákové zboží, tedy i kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření nebo elektronické cigarety. Celý text pak vypadá takto:

"Zákaz prodeje alkoholických nápojů, tabákových výrobků,

kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření

a elektronických cigaret osobám mladším 18 let."

 

Pokud ještě toto oznámení nemáte, jednoduše si ho zde stáhnete, vytisknete a umístíte na Vaši provozovnu.

 

PROVOZUJETE RESTAURACI? Označte si provozovnu

"Protikuřácký" zákon ukládá povinnost ve vnitřních prostorech restaurace/hospody vyvěsit u vchodu ceduli „Kouření zakázáno“. Podobu této cedule obsahuje příloha zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Cedule musí mít velikost nejméně 12 cm x 16 cm a obdélníkový tvar s poměrem šířka/výška 3 : 4, bílým pozadím, černým okrajem a s kruhem s červeným okrajem, červeným šikmým pruhem a s černou hořící cigaretou na bílém pozadí a černými tiskacími písmeny „KOUŘENÍ ZAKÁZÁNO“. Kdo informační ceduli nevyvěsí, může dostat pokutu až 10 tisíc Kč.

Cedule - kouření zákázáno

POZOR NA VELIKOST PÍSMA

Velikost písma textu zákazu prodeje je 2 cm (oproti původním 5 cm). Stále platí, že text musí být pro spotřebitele zjevně viditelný, v českém jazyce, černými tiskacími písmeny a na bílém podkladě. Náš vzor splňuje tyto zákonné podmínky (zachovejte proporce obrázku při tisku).

 

>>> STÁHNOUT VZOR PRO TISK <<<

 

Autor: MP